Szolgáltatások

Szolgáltatások

Vizsgálat

Sántaság vizsgálat

A pontos diagnózis felállításához, tudnunk kell az elmúlt időszak körülményeit, minden egyes apró részlet fontos lehet. Sok esetben nem teljesen egyértelmű, hogy sántaság áll a háttérben, hiszen csak azt vesszük észre, hogy lovunk nem akarja, vagy másképpen hajtja végre a kért feladatokat. Ezért a sántaságvizsgálat esetén az inak alapos vizsgálata elengedhetetlen.

Szolgáltatások-1.png

Kezelés

Fogreszelés

A sportlovaknál évente célszerű elvégeztetni a fogreszelést. A túlnőtt fog lovaglási problémákhoz, illetve kondícióbeli bajokhoz vezethet. A fogreszelés menete úgy zajlik, hogy először is megpróbálok bódítás nélkül belenézni a ló szájába. Van, amelyik hagyja, van amelyik sosem. Utána, ha reszelni kell a fogát, mindenféleképpen bódítás szükséges, majd a szájterpesztő következik, amivel ki tudom nyitni a száját és lereszelhetem a fogakat, majd kimosom a ló száját. Ezt követően még leellenőrzőm, hogy vannak–e rossz fogak, sérült-e a nyálkahártya. Gyakran az ismeretlen okú fogyás hátterében is fogprobléma állhat, így ellenőriztesse a fogakat évente!
szolg.fogreszelés.png

Vizsgálat

Vemhességi vizsgálat

MIndray DP-50 Vet típusú ultrahanggal is tudom vizsgálni a lovak vemhességét, és az ahhoz vezető folyamatokat is. Ezzel a készülékkel a helyszínen is meg tudom vizsgálni a lovát. Először bódítás nélkül próbálkozok, ha úgy jól viseli a ló.

vemhes.jpg

Kezelés

Kólika

A lovaknál fellépő egyik legrettegettebb betegség. Ebben az esetben hasűri megbetegedés okozza a fájdalmat. Fontos, hogy minél hamarabb felismerjük, hogy a lovunkkal, valami nem stimmel, nem a megszokott módon viselkedik. Az állat minél hamarabb, akár az éjszaka alatt is szakszerű segítséget kell, hogy kapjon.

A vizsgálat menete: Először is felveszem a klinikai alapértékeket és a légzésszámot, majd pedig a nyálkahártya színét is megnézem, ami a keringés állapotáról árulkodik. Ha valamilyen eltérés látható az értékekben az a ló fájdalmára utalhat. Meghallgatom a bélhangokat 4 quadransban. Ezt követően rektális vizsgálat következik, majd pedig orr-nyelőcső szondát helyezek fel a lónak, ami a gyomrába vezet, így esetlegesen az ott felgyülemlett folyadékot, vagy gázokat le lehet engedni. A lovak sajnos nem tudnak hányni így ez a lépés életmentő lehet.

szolg_kólika.png

Vizsgálat

Biokémiai és hematológiai vizsgálat

Hematológiai vizsgálatok során a vérsejtek morfológiája és funkciója kerül feltérképezésre, valamint mindazon szervek is vizsgálatra kerülnek, amelyek szerepet játszanak a vérképzés folyamatában. Itt egy kémcsőnyi vérre van szükség.

Automaták segítségével akár pár óra alatt a vér elemzését is véghez tudjuk vinni, ami hozzájárul a diagnózisunkhoz.

szolg-1.png

Vizsgálat

Légzőszervi vizsgálat

A teljesítménycsökkenés háttarében nem csak emésztőszervi, hanem légzőszervi okok is állhatnak. Saját tulajdonú kehes ló kezelése során rengeteg alternatív megoldást is kipróbáltam, ezáltal igyekszem megtalálni mindig az adott lóhoz és tartási körülményeihez illeszkedő legjobb megoldást.
szolg-légzőszervi.png

Vizsgálat

Ultrahangos vizsgálat

A vemhesség és az ahhoz vezető folyamatok vizsgálatában is nagy szerepe van az ultrahang vizsgálatnak. A sántaság vizsgálatánál kiegészítő diagnosztikai eszköz is. Amennyiben radiológiai elváltozás nem látható a csontokon, akkor ultrahanggal megvizsgálom az inakat és a lágyszöveteket is. A Kólika vizsgálata során a problémás terület felkeresése is történhet a hasfalon keresztüli ultrahangos vizsgálattal.

szolg-2.png

Vizsgálat

Röntgen vizsgálat

Hordozható röntgenkészülékemmel a ló tartási helyén is elvégezhetőek a vizsgálatok akár ízületenként is. Így akár azonnali diagnózis állítható fel lováról. A röntgenhez nincsenek kábelek, így nincs az a veszélye, hogy a ló rálép, bármilyen kárt tévve a rendszerben.
röntgen vizsgálat

Kezelés

Ízületkezelés

Az ízületi betegség tulajdonképpen azért alakul ki, mert a lónak esetlegesen rendellenesen szabályozták a patáját, vagy valamilyen sérülés miatt rosszul kezdte el használni az adott végtagot, így a porcfelületek nem egyenletesen terhelődtek. Ez fájdalmat okozhat a lónak, illetve a szalagok irritálódását is okozhatják. Az ízületkezelés során nagyon kell figyelni a sterilitásra, ezért a szúrási pont körül betadine szappannal és alkoholos tamponnal is áttörlöm a felületet. Ezt a folyamatot háromszor is megismétlem, majd steril kesztyűvel és eszközökkel megszúrom a problémás ízületet, bekötözöm és antibiotikumot is adok a lónak. Ezt követően 24 órás boxnyugalom szükséges.
szolg-ízület.png

Kezelés

Sebészeti beavatkozás

A kinti praxis során a leggyakrabban a herélés az, amit elvégzek a lovakon. Ez általában altatásban történik, ezért szükséges a ló elfektetése. Ez a ló számára is kényelmesebb, hiszen végig alussza a beavatkozást, és kevésbé traumatikus élmény a tulajdonos számára. Kint a ló tartási helyén végzek még sebvarrást is, ha esetleg történik bármilyen sérülés. Ehhez helyi érzéstelenítés szükséges. A sebet lenyírom, megtisztítom, majd több rétegben összevarrom, és 14 nap múlva következhet a varratszedés. Ezen kívül, végzek még hasi sérvműtétet, amihez a lovat szintén el kell elaltatni.
szolg-3.png

Rólam

Rólam

„Az Állatorvostudományi Egyetemen megszerzett tudásomat a maximális gondossággal ötvözöm, igyekszem mindent megtenni az állatok felépüléséért, akiknek sorsát kislánykorom óta a szívemen viselem.” tovább…

Kapcsolat

Kapcsolat

Szolgáltatások

Szolgáltatások

Kövess engem

Kövess engem

Online Marketing