A szögbe lépett ló esete

A tulajdonos azzal keresett meg, hogy a lova szegbe lépett. Ilyenkor több dolog is veszélyforrás a ló számára. A legelső, amire mindenki gondol, a Clostridium tetani nevű baktérium által termelt toxin, amely a tetanus megbetegedést okozza. A ló az egyik legérzékenyebb az állatfajok közül.

A tünetek a következőek:


Zászlós faroktartás, merev testtartás, az ún. harmadik szemhély előesése. Ilyenkor az állatot nyugodt környezetben kell tartani, tehát sötétben, és teljes csendben, így a baktérium által termelt toxin kevésbé tud elterjedni. Először is meg kell róla bizonyosodni, hogy a ló vakcinázása megfelelő, kezdve a megfelelő első utáni 21-96 napon belül beadott ismétlőoltással.

A lónak nem volt megfelelő a vakciánázása, ezért tetanus szérumot kapott, ami segít a szervezetnek az azonnali védelem felállításában.

A következő feladat az volt, hogy valamilyen módon meg kellett találni a szeg szúrási csatornáját, hogy az meddig jutott el. Ilyen esetben röntgent kell használni.

A szúrási csatornát miután megtaláltam, egy röntgenárnyékot adó fémszálat nyomtam bele, és így sikerült leképezni, hogy a lónak sajnos a lehető legrosszabb helyre, a nyírcsonti bursába ment bele a szeg.  Ezért el kellett kezdeni az antibiotikumos kezelést is, illetve kötésbe kellett helyezni a lábát. De ugye minden jó, ha a vége jó. – szokták mondani.

Dr. Nagy Anna

Rólam

Rólam

„Az Állatorvostudományi Egyetemen megszerzett tudásomat a maximális gondossággal ötvözöm, igyekszem mindent megtenni az állatok felépüléséért, akiknek sorsát kislánykorom óta a szívemen viselem.” tovább…

Kapcsolat

Kapcsolat

Szolgáltatások

Szolgáltatások

Kövess engem

Kövess engem

Online Marketing