Mikor beteg a lovam?

Gyakran elhangzó kérdés kezdő lótartók esetén. Röviden összefoglalva, ha normálistól eltérő viselkedést figyel meg a lován az már utalhat betegségre! Kólikás megbetegedés esetén, ha az bél eredetű fájdalmat takar, a ló abbahagyja az evést. A ló természetes körülmények között a nap 24 órájából 20-at legeléssel tölt. További tünet a has nézegetése, kapálás, illetve a has […]

Gyakran elhangzó kérdés kezdő lótartók esetén. Röviden összefoglalva, ha normálistól eltérő viselkedést figyel meg a lován az már utalhat betegségre!

Kólikás megbetegedés esetén, ha az bél eredetű fájdalmat takar, a ló abbahagyja az evést. A ló természetes körülmények között a nap 24 órájából 20-at legeléssel tölt. További tünet a has nézegetése, kapálás, illetve a has rugdosása,a  folyamatos lefekvés, hemperegni próbálkozás. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy ez a probléma magától nagyon ritka esetben oldódik meg, ezért minél hamarabb szakszerű segítséget kell az állatnak nyújtani.

Más szervrendszeri probléma esetén, például a kiválasztó szervrendszerrel kapcsolatos fájdalmak esetén az állat szintén produkálhat kólikás tüneteket. De fontos jelző lehet az állat vízfogyasztása, a vizelet mennyisége, gyakorisága.

Praxisom során sokszor találkozom idegrendszeri eredetű megbetegedésekkel. Ilyen esetben mozgáskoordinációs problémák, egyensúlyi zavarok vehetőek észre a lovon.

De összefoglalva, a ló normális viselkedésétől eltérő dolgok akár betegség tünetei is lehetnek!

Dr. Nagy Anna