Adás-vételi vizsgálat fontossága

Az egyik esetemnél a tulajdonosok állatorvosi segítség, és semmilyen vizsgálat nélkül vásárolták meg a jól kiképzett gyereklovat. Már a helyszínen sántított, de az akkori tulajdonos elmondása szerint hetek óta be volt zárva a boxba, biztosan az lehet az oka. Így hát megvásárolták és hazaszállították új otthonába. De a ló sántasága sajnos napokkal később sem múlt […]

Az egyik esetemnél a tulajdonosok állatorvosi segítség, és semmilyen vizsgálat nélkül vásárolták meg a jól kiképzett gyereklovat.

Már a helyszínen sántított, de az akkori tulajdonos elmondása szerint hetek óta be volt zárva a boxba, biztosan az lehet az oka. Így hát megvásárolták és hazaszállították új otthonába. De a ló sántasága sajnos napokkal később sem múlt el. Ekkor hívtak fel engem és vizsgáltam meg az újonnan vásárolt lovat.

A vizsgálat eredménye a következő:

Jobb kézen szinte teljesen tiszta, sántaságmentes volt, bal kézen már csak 3 lábon ment a körön annyira fájt a lába. Tehát ebből láttam, hogy a bal első lába fájt a lónak. Fizikális vizsgálat során látszott némi asszimmetria is. Elkezdtem alulról felfelé haladva kiérzésteleníteni a ló lábát. Amelyik szinten csökken a sántítás ott lesz a sántaság oka. Itt a csüdízület felett elvégzett érzéstelenítés hatására javult, de nem szűnt meg teljesen. Ezt követően a ló lábáról röntgent készítettünk, melyből egyértelműen kiderült: csüdízületi cysta és fokozódott mértékű csonthártya reakció.
A ló sajnos lovaglásra teljesen alkalmatlan.

 

Ezért fontos az adás-vételi vizsgálat. Sajnos rengeteg ilyen esettel találkozom, hogy a tulajdonos nem végeztette el a vizsgálatot, és megvásárolt egy lovagolhatatlan sánta lovat, ami egyáltalán nemszerencsés végkimenetel.

 

Dr. Nagy Anna