Lóápolás ősszel és egyéb teendők: Készüljetek fel együtt!

A lóápolás ősszel is nagyon fontos, ahogy mindig, ezen kívül azonban több más teendőd is lesz, ha azt szeretnéd, hogy patás társad és az élettere is készen álljon az egyre hűvösebb időkre. A lovad garantáltan meg fogja hálálni, ha a következő pár dolgot még a komolyabb fagyok beállta előtt.

 

Lóápolás ősszel: Így segíthetsz neki a legtöbbet!

 

Az őszi lóápolásról leginkább a szőrváltáshoz kapcsolódó teendők jutnak eszünkbe és nem véletlenül. Mire elérkezünk ebbe az időszakba, a lovak szervezete már javában készül a téli bunda növesztésére, ebben pedig a gazdáknak is van némi szerepük.

Ilyenkor még fontosabb, hogy ellátsd az állatot a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal, illetve az egészséges szőrzethez nélkülözhetetlen vitaminokkal.

Ebből a szempontból különösen lényeges az elegendő biotin adása, ami a szőrzet mellett a paták egészségét is támogatja, valamint az E-vitamin és a lenmagolaj, amelyekről köztudott, hogy segítik az izomzat fejlődését, az emésztést, illetve a normális szívműködést – azon túl, hogy nagy szerepet játszanak a téli bunda kialakításában.

Az sem árthat, ha még az ősz elején hívsz egy állatorvost, hogy átnézze a lovad patáit, fogait és megbizonyosodjon arról, hogy a jószág szervezete készen áll a hidegre. Ez fontos, hiszen egy legyengült immunrendszerű lónak sokkal megterhelőbb lehet a téli időjárás, mint az egészséges társainak és könnyebben le is betegedhet.

 

Teendők, melyeket a lovak körül érdemes ősszel elvégezni

 

Amikor elkezd beköszönteni  az ősz, érdemes már a télre is gondolni. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor nem árt átnézni az itatókat és a kinti csöveket, nehogy egy elfagyás problémát okozhasson. Ezen kívül a fontos, megnézni, hogy a lovad megszokott közlekedési útvonalán – sétálási vonalán vannak-e olyan helyek, ahol megállhat vagy átfolyhat a víz és esetleg lefagyhat. A lovad is meg tud csúszni a jégen, ennek pedig súlyos csonttörés lehet az eredménye.

Az istálló kitakarításával és fertőtlenítésével sem korai ilyenkor foglalkozni – több okból kifolyólag sem. A trágyaléből kipárolgó ammónia komoly légúti problémákat okozhat a lovaknál, emellett pedig a nedves, koszos alom a csüdsömör kialakulásának is kedvez. A tisztaság az egészséges szervezet egyik alappilére, ezért soha nem szabad félvállról venni a takarítást: sem a saját környezetedben, sem a lovadéban.

Az sem árt, ha vetsz pár pillantást minden olyan eszközre és szerszámra, amit a lovad körül használni szoktál. A törött, sérült darabokat ideje lecserélni, a bőr eszközökre pedig ráfér egy alapos tisztítás és ápolás.

Ha használsz télen lótakarót, akkor azokat is vizsgáld meg! Lehet, hogy tavasszal elfelejtetted kimosni őket, vagy némelyik tönkrement annyira, hogy ezt a telet már nem húzza ki. Fontos, hogy még időben gondoskodj a megfelelő takarókról, nehogy egy hirtelen jött fagy gondot okozzon!

 

A lovak körül ősszel kissé talán megsokasodnak a teendők, de érdemes rászánni az időt az extra gondoskodásra, hiszen ezek az állatok bőven meghálálják a szeretetet, amit kapnak. Tegyél meg mindent azért, hogy egészségesek legyenek, hiszen ez nem csak nekik, hanem Neked is jó.

Rólam

Rólam

„Az Állatorvostudományi Egyetemen megszerzett tudásomat a maximális gondossággal ötvözöm, igyekszem mindent megtenni az állatok felépüléséért, akiknek sorsát kislánykorom óta a szívemen viselem.” tovább…

Kapcsolat

Kapcsolat

Szolgáltatások

Szolgáltatások

Kövess engem

Kövess engem

Online Marketing