Patairha gyulladás: Okairól és megelőzéséről egyszerűen

A patairha gyulladás a lovak számára igen fájdalmas, ráadásul akár az egész életükre is kihatással lehet. Elég csak abba belegondolnod, milyen nehezen tudod elvégezni a hétköznapi teendőidet, amikor valamiért fájnak a lábaid és rögtön megérted, miért kell komolyan venni ezt a témát. Nézzük meg, milyen hihetetlenül egyszerű okok állhatnak a betegség kialakulásának hátterében és mit tehetsz Te, mint gazda azért, hogy megelőzd a problémát!

Mi az a patairha gyulladás?

patairha gyulladás: mit jelent?

Nagyon egyszerűen és érthetően ez a betegség akkor alakul ki, amikor a ló testében elinduló gyulladásos, vagy egyéb kóros folyamatok miatt a pata belsejében genny/savó gyülemlik fel.  Ez a folyadék nem tud távozni és a pata külsejének szilárdsága miatt duzzanat sem alakulhat ki, ez pedig a gyakorlatban folyamatos belső feszítést és erős fájdalmat jelent. Ezen kívül a pata teljes szerkezete veszélybe kerül: elmozdulhat a patacsont, ami a ló számára akár élethosszig tartó sántaságot és fájdalmat is okozhat.

A patairha gyulladás kialakulásának okai

Nem kell szinte semmi különlegesnek történnie ahhoz, hogy a lovadnak patairha gyulladása legyen. Sokszor olyan egyszerű okok állnak a háttérben, hogy talán el sem hinnéd.

A patairha gyulladás leggyakrabban a táplálkozásra és az emésztőrendszerre vezethető vissza!

Okozhatja például:

Egyszerre nagymennyiségű szénhidrát fogyasztása (cukorrépa, zab és árpa), ritkábban a lucerna vagy egyéb pillangósok nem megfelelő adagolása – ezeknek maximum a teljes takarmány 30%-át lenne szabad kitenniük. Okozhatja továbbá a ló beleiben élő baktériumok elhalása – akár bélfertőzés, akár antibiotikumos kezelés, akár súlyos kólika miatt, de penészes takarmány általi mérgezés is járhat patairha gyulladással.

Mechanikai trauma, sérülés is lehet a kiváltó ok

Egy nem kezelt, vagy rosszul ellátott tályog okozhat patairha gyulladást, de a túl kemény talajon való gyakori munka is járhat ilyen problémával. Az alulról érkező, erőteljes ütések nem tesznek jót a patának, ahogy az sem, ha a talpat a körmölés során túlzottan elvékonyítják.

Ritkábban a patairha gyulladás hátterében hormonális zavarok állnak

Ha magas a vérben az inzulin hormon szintje, az növelheti a betegség kialakulásának kockázatát. Ennek az oka lehet akár egy egyszerű túlsúly vagy a kevés mozgás, de a kortikoszteroid gyógyszerek és a PPID, pontatlanabb nevén Cushing-kór is. A magas inzulinszinthez a szénhidrát és a fehérje túletetése is hozzájárul.

Hogyan előzhető meg a patairha gyulladás?

1. Megfelelő takarmányozással

Mind a takarmány mennyiségére, mind a minőségére oda kell figyelni. Nem előnyös túl sok fehérjét és szénhidrátot adni a lónak, ahogy az sem, ha a mozgásmennyiségéhez képest aránytalanul sokat eszik. Egészséges, kiegyensúlyozott takarmányozással sokat tehetsz a betegség elkerülésének érdekében!

2. Óvatos változtatásokkal

Ha változtatni akarsz a takarmány összetételén és fajtáján, akkor azt csak lassan, óvatosan csináld, hogy a bélflóra baktériumai ne sérüljenek. A frissen nőtt fűvel ugyanígy járj el: fokozatosan szoktasd hozzá a lovat, nehogy patairha gyulladás legyen a vége! Az óvatosság azonban nem csak a táplálkozásra vonatkozik, hanem a terhelésre is. Ha korábban nem végzett a lovad túlzottan megerőltető munkát, akkor ne dobd be egyből a „mélyvízbe”, hanem légy türelmes.

3. Rendszeres pataápolással

A lovad patkolását mindig bízd egy tapasztalt, szakértő patkolókovácsra és ennek a testrésznek az ápolására is fordíts kellő időt! Mielőtt elindulnál vele bárhová, ellenőrizd le, hogy nincs-e rajta sérülés és állatorvossal is rendszeresen vizsgáltasd át, hogy az esetleges problémákat még időben felismerje.

4. Lábfürdővel

Egy-egy megerőltető nap, vagy hosszabb lovaglás után az állatnak jót tesz egy kis lábáztatás. A legjobb az lenne, ha kis időre patakba, vagy valamilyen folyóvízbe állítanád, de a pár percig tartó lemosás is jobb a semminél.

A patairha gyulladás nagyon nagy fájdalmat okozhat a lovadnak és kezelés nélkül az egész életére hatással lehet, ezért, ha azt látod, hogy az állat hirtelen sántítani kezd, nem akar mozogni, a testsúlyát a hátsó lábaira helyezi, akkor hívd fel állatorvosodat minél előbb!

Rólam

Rólam

„Az Állatorvostudományi Egyetemen megszerzett tudásomat a maximális gondossággal ötvözöm, igyekszem mindent megtenni az állatok felépüléséért, akiknek sorsát kislánykorom óta a szívemen viselem.” tovább…

Kapcsolat

Kapcsolat

Szolgáltatások

Szolgáltatások

Kövess engem

Kövess engem

Online Marketing