Lóvásárlás: az állatorvosi adásvételi vizsgálat előnyei és folyamata

A lóvásárlás nem egy olyan döntés, amit egyik pillanatról a másikra meg lehet hozni. Vagyis, akadálya persze nem nagyon van, de az elhamarkodott választásnak bizony lehetnek következményei. A következő sorokban ezekről a kellemetlenségekről olvashatsz illetve arról, miben és hogyan tud segíteni egy szakértő állatorvos vizsgálata.

Mi lehet egy elkapkodott lóvásárlás következménye?

Ha nincs meg a kellő szakértelmed ahhoz, hogy megállapítsd: a kiszemelt ló teljesen egészséges-e, vagy sem és állatorvost sem kérsz fel a szükséges vizsgálatok elvégzésére, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem olyan jószág kerül hozzád, mint amilyenre szükséged van.

Lehetséges, hogy a következőkkel fogsz szembesülni:

 • Az állat sánta, nem lehet rajta lovagolni
 • Rossz a látása
 • Fizikailag nem alkalmas arra, hogy a feladatát ellássa
 • Sikertelen lesz a versenyeken, amiken elindul
 • A titokban tartott betegségei miatt rendszeresen magas állatorvosi költségekkel jár
 • Hazaszállítást követően hamar elhullik
 • Viselkedésbéli problémák miatt kezelhetetlen, esetleg veszélyes

Lóvásárlás előtt mit vizsgál egy állatorvos?

Ha felkérsz egy állatorvost, hogy végezzen adás-vételi vizsgálatot, mielőtt megvásárolsz egy lovat, akkor ő igen alapos képet tud majd adni neked arról, hogy a kiszemelt jószág rendben van-e, vagy sem. Amit mond, az persze csupán ajánlás, de érdemes figyelembe venni, ha nem szeretnél rosszul járni.

Először is meg fogja nézni vagy hallgatni:

 • A paci szemeit
 • A szájüregét és a fogazatát
 • A bőrét és a szőrét
 • A szívét
 • A tüdejét
 • A patáját

Ezek közül néhányat nyugalmi állapotban és terhelés után is ellenőrizni fog, hiszen bizonyos kóros állapotokra/elváltozásokra csak ilyen módon derülhet fény.

Vizsgálat mozgás közben

Lóvásárlás: vizsgálat mozgás közben

A megvásárolni kívánt állatott nem csupán nyugalmi állapotban, állás közben kell megvizsgálni, hanem felvezetés és ügetés közben is – akár lovassal a hátán. Az avatott szemek ilyenkor kiszúrhatják még az apróbb rendellenességet is: sántasági és hátproblémákat, fájdalmakat.

Amennyiben az orvos nem elégedett a látottakkal és úgy gondolja, hogy sántaság állhat a háttérben, úgy elvégezi az úgynevezett vezetéses érzéstelenítéssel járó vizsgálatot. Ilyenkor a végtagok érzőidegeit érzéstelenítik lentről fölfelé haladva és figyelik, mely szakasz fájdalommentessé tételekor múlnak el a sántaság tünetei. Ez nagy segítséget jelenthet a probléma helyének pontos meghatározásában és csökkenthet a további vizsgálatok idő-és költségigényén.

Ezen kívül a terheléses szív-és tüdővizsgálatok elvégzésére is mozgás után kerülhet sor.

Kiegészítő vizsgálatok

Lóvásárlás alkalmával előfordulhat, hogy az imént felsoroltakon kívül további kiegészítő vizsgálatokra is szükség van. Legtöbb esetben csak akkor kerül erre sor, ha korábban az állatorvos észlelt valamilyen elváltozást vagy a jövőbeli gazdi nagyon pontos képet szeretne az állatról.

Mik lehetnek ezek?

 • Ultrahang
 • Röntgen
 • Vérvizsgálat
 • Vizelet és bélsár elemzés
 • Vemhességi vizsgálat

Mit tehetsz Te, hogy az ideális lovat vedd meg?

1. Kérdezz sokat!

Faggasd ki az eladót a ló korábbi betegségeiről, szokásairól és viselkedéséről. Azt sem árt tudni, hogy milyen munkát végzett és mennyit, illetve gyakran lovagoltak-e rajta, vagy sem. Ha ezekre a tulajdonos nem szívesen válaszol, vagy egyenesen visszautasít, akkor kezdj el gyanakodni!

2. Kérd el a papírokat!

Útlevél, származási lap? Ha vannak, vess rájuk pár pillantást. Ha nincsenek, az nem a legjobb előjel: Inkább ne menj bele egy ilyen kétes üzletbe, még akkor sem, ha az ár szinte hihetetlenül jó.

3. Próbáld ki, mielőtt megveszed!

Ha valamit használtan vásárolunk, azt általában még azelőtt kipróbáljuk, hogy megkötnénk az üzletet. Ez a lovakra is igaz: vezesd, ülj fel rá, ügess vele párszor, mielőtt még bármiről döntenél. Ez nem csupán azért hasznos, mert felszínre kerülhetnek bizonyos problémái, hanem azért is, mert már el is kezdhettek barátkozni egymással.

Megfelelő odafigyeléssel és egy alapos állatorvossal az oldaladon a lóvásárlás egyszerűbb lehet, mint gondolnád! Adás-vételi vizsgálattal kapcsolatban keress Engem bizalommal!

Rólam

Rólam

“Az Állatorvostudományi Egyetemen megszerzett tudásomat a maximális gondossággal ötvözöm, igyekszem mindent megtenni az állatok felépüléséért, akiknek sorsát kislánykorom óta a szívemen viselem.” tovább…

Kapcsolat

Kapcsolat

Szolgáltatások

Szolgáltatások

Kövess engem

Kövess engem

Online Marketing