Lóápolás: tippek vedlés idejére, amitől ragyogó lesz a lovunk szőrzete

Hosszabbodnak a nappalok, ami azt jelenti, hogy a lovak nemsokára elkezdik levedleni vastagabb-vékonyabb téli bundájukat. Erre pedig nem árt, ha fel vagyunk készülve – a saját, de az állatunk érdekében is!

 

Lóápolás: De miért vedlik a ló?

 

A téli bunda két rétegű és jóval vastagabb, mint a nyári. Ezt az állat fel tudja borzolni, a szálak közé rekedt levegő pedig természetes szigetelőrétegként melegíti a zordabb évszakokban.

Ez akkor alakul ki, amikor ősszel csökken a napfényes órák száma, és akkor cserélődik le, akkor kezd vedleni az állat, amikor tavasszal egyre tovább élvezhetjük a nappalokat.

A természet és az evolúció csodája ez: a melegebb időjárásban nincs szükség extra szigetelésre, sőt, a megléte csak ártana, ezért a lovak egyszerűen megszabadulnak tőle.

 

Siettessük a lovak vedlését?

 

Érthető, hogy mindenki nagyon hamar túl akar lenni ezen a mizérián, de nem mindig jó ötlet a saját kezünkbe venni az irányítást. Ha még igencsak gyakoriak a kemény mínuszok, akkor ne fosszuk meg ideje előtt a védelmétől lovunkat, inkább hagyjuk, hogy az természetes módon hulljon ki. Persze, ez nekünk sokkal kellemetlenebb, mindenhol IS lószőrbe fogunk „botlani”, de az állat egészsége szempontjából előnyösebb.

 

Abban az esetben viszont, ha már tényleg beköszöntött a tavasz és egyre melegebb van odakint, nem csak nekünk, de a lovunknak is jót tesz, ha egy kicsit rásegítünk a szőrváltásra. A vastag bunda alatt ugyanis könnyebben megizzad, a vizes szőrzet pedig nehezen szárad vissza, ami megfázáshoz vezethet.

Hogyan segítsük a vedlést, és hogyan ápoljuk lovunk szőrzetét?

 

Ha meg akarjuk szabadítani lovunkat a téli bundájától, használhatunk különféle kaparókat: találhatunk műanyag, gumi, vagy fém eszközöket is, de ügyeljünk rá, hogy fémet ne használjunk az állat fején, valamint a lábtő alatti részen, mivel ezeken a területeken kellemetlen lehet neki.

A kaparóval egyébként nem kell finomkodni: erőteljes, körkörös mozdulatokkal lazíthatjuk fel a legjobban a téli szőrzetet, amit egy szőrkefével utána könnyen el is távolíthatunk.

A nyírás is jó opció lehet: persze ez nem távolítja el a szőrzetet, de a szálak jóval kisebbek lesznek és a ló számára is kevésbé kellemetlenek. Ha gyors megoldás kell – egy verseny miatt, vagy azért, mert hirtelen nagyon melegre fordul az idő – ez tökéletes lehet.

 

Mitől lesz szép, egészséges az új szőrzet?

 

A vedlés mechanikus elősegítése egy dolog, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy az új bunda csak akkor lesz szép fényes és egészséges, ha az állat megkap minden fontos tápanyagot. Figyeljünk oda, hogy a következő vitaminokat és ásványi anyagokat a kiváló minőségű takarmánnyal együtt biztosítsuk lovunknak!

 

A szója, a kukorica, a len, illetve a halolaj omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz, ami elősegíti a fényes, hosszú szőrszálak növekedését. A bunda puhává válik, főleg a farok területén és a sörény. Az A-vitamin béta karotinnal együtt szintén támogatja az egészséges szőrzet kialakulását, mivel a szálak anyagát képező keratin termelődésére hat pozitívan – ehhez egyébként lizinre és metioninra is szükség van.

A réz és a cink pótlásáról se feledkezzünk meg, ezek ugyanis nem csak a szőrzet szépségéhez és egészségéhez, hanem a pata, a csontok és az ízületek  állapotának javításához-fenntartásához is elengedhetetlenek.

A biotin a paták szempontjából nagyon fontos ugyan, de több enzimmel együtt elősegíti a szőrváltást és felgyorsítja a vedlést, ezért ha a lovunk lassan, nehezen hullatja el a téli bundáját, érdemes ezt etetni vele.

 

Általánosságban elmondható, hogy a gyakori, alapos ápolás és a kiegyensúlyozott, vitamindús takarmányozás hatalmas segítséget jelent lovunknak a tavaszi szőrváltás idején. Nekünk pedig jól megválasztott, minőségi kaparóra, nyíró gépre, lóporszívóra és egy nagy adag türelemre lesz a leginkább szükségünk!

                                                                                                                                                                                                                     Dr. Nagy Ann

Rólam

Rólam

“Az Állatorvostudományi Egyetemen megszerzett tudásomat a maximális gondossággal ötvözöm, igyekszem mindent megtenni az állatok felépüléséért, akiknek sorsát kislánykorom óta a szívemen viselem.” tovább…

Kapcsolat

Kapcsolat

Szolgáltatások

Szolgáltatások

Kövess engem

Kövess engem

Online Marketing