Kólika a lovaknál: mire figyeljünk télen?

Ha lovat tartasz, akkor a kólika szó hallatára valószínűleg téged is kiráz a hideg – és persze nem véletlenül! Nagyon gyakori, és még mindig hihetetlenül veszélyes tünetegyüttesről van szó, aminek sajnos sok paci esik áldozatául.

Mi az a kólika, és mi teszi ekkora ellenséggé?

A kólikás roham egy fájdalmas, gyomortáji és bélrendszeri görcsökkel járó folyamat, ami akkor jelenik meg, ha az állat bélsárpangásos – nagyon nem szakszóval élve: szorulása van. Ez az úgynevezett valódi kólika, de a hasüregben lévő többi szerv megbetegedése is okozhat ilyen tüneteket.

Ez embereknél is gyakori, főleg kisbabáknál, de sok felnőtt is kerül kórházba ilyen okból.

A probléma nem pusztán annyi, hogy a bélsár nem tud ürülni: a megrekedt salakanyag mögött a természetes gázok folyamatos termelődése komoly fájdalmat okoz az állatnak, a beleken keresztül visszaszívódó méreganyagok pedig veszélyeztetik a ló egészségét.

Ha a fájdalomtól hemperegni kezd a négylábú, az bizonyos mértékben növeli a – szinte csak műtéti úton kezelhető – bélcsavarodás esélyét, ha pedig a bélsárpangás észrevétlen marad, és a ló eszik mellette, az a gyomor repedését is okozhatja.

Mire figyeljünk oda télen, hogy ezt megelőzzük?

Alapvetően kockázatosak a következők:

Télen figyelni kell a ló vizére!

Télen ezek mellett komoly problémát okozhat a kevés folyadékbevitel. Ilyenkor nem feltétlenül az a baj, hogy az állat nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű vízhez, hanem, hogy az neki túl hideg. Sok ló nem issza meg a fagyos, akár jeges folyadékokat, pedig napi 10-12 literre szükségük lenne belőle.

Érdemes az itatóvizükhöz kevés meleg vizet keverni, hogy olyan hűmérsékletű legyen, mint az év más időszakaiban. Fontos tudni, hogy ezt hóval nem tudja az állat megfelelő mennyiségben pótolni, és ha nem figyelünk, a kólika mellett a kiszáradás is bajt okozhat.

A kihűlés is okozhat kólikát!

Ha a lónak fajtájából adódóan nincsen vastag szőrzete, vagy nyírják, akkor télen feltétlenül gondos takarózásra szorul, és nem csak azért, hogy ne fázzon. Ha az állat kihűl, a rossz közérzete miatt is kevesebbet eszik, iszik, ez pedig könnyen vezethet bélsárpangáshoz.

Ezen a takarózás mellett a megfelelő mennyiségű széna is segíthet, hiszen ez „fűti” az állatot, de célszerű, ha beáztatjuk, vagy gőzöljük, hogy ezzel folyadékot is adjunk lovunknak.

A mozgás ilyenkor is fontos!

Lehet, hogy a lovunkat télen nem dolgoztatjuk annyit, mint melegben, vagy szinte semennyit, de akkor sem szabad mozgás nélkül hagyni. Az egészséges bélműködés fenntartása érdekében gondoskodni kell arról, hogy minden nap sétáljon valamennyit az állat, ellenkező esetben könnyen rossz vége lehet.

Minden lótartónak ki kell ismernie lova viselkedését, hogy tudja, mikor kell kólikára gyanakodnia, ha pedig felmerül a gyanú, otthoni „kezelés” helyett érdemes minél előbb állatorvost hívni! Az idő a legfontosabb tényező, a gyors, szakszerű segítség megmentheti az állat életét!

                                                                                                                                                                                                                                 Dr. Nagy Anna

Rólam

Rólam

“Az Állatorvostudományi Egyetemen megszerzett tudásomat a maximális gondossággal ötvözöm, igyekszem mindent megtenni az állatok felépüléséért, akiknek sorsát kislánykorom óta a szívemen viselem.” tovább…

Kapcsolat

Kapcsolat

Szolgáltatások

SzolgáltatásokPrevious
Next

További szolgáltatások >

Kövess engem

Kövess engem


Facebook-f


Instagram

Online Marketing


wbshp.hu_logo-copy-szürke.png