Mikor és hogyan kell takarózni a lovakat?

A lovak takarózása egy olyan dolog, amit bizonyos esetekben muszáj megtennünk annak érdekében, hogy az állat egészséges maradjon, és jól érezze magát. Az viszont közel sem mindegy, hogy ezt hogyan, mikor, és mivel csináljuk!

Nyírni kell a lovakat? Melyiket?

A lovak szőrzete télen dúsabbá, vastagabbá válik, mint amilyen tavasszal, vagy nyáron volt, ezt a bundát pedig sok gazda inkább eltávolítja. A takarózás előtti nagyon fontos kérdés, hogy, vajon szükség van-e erre, kell-e nyírni a lovunk szőrzetét télen, vagy sem.

Ez fajtától, valamint az általuk végzett munka mennyiségétől és intenzitásától is függ. Abban az esetben, ha a paripa télen is rendszeresen dolgoztatva van, esetleg versenyre jár, jobb lenyírni a szőrét! A fizikai igénybevétel miatt könnyen megizzad, a vastag bunda pedig csak lassan és nehezen szárad meg, ami akár megfázáshoz is vezethet.

Milyen lovakat kell takarózni?

Általánosságban elmondható, hogy, ha a megnyírásuk mellett döntünk, akkor a takarózásról feltétlenül gondoskodni kell, de vannak olyan fajták, amelyek szőre télen is vékony marad, így őket a természetes bunda meghagyása mellett is védeni kell a hidegtől.

Nyíratlan, vastagszőrű állatokat inkább ne takarózzunk, mert az anyag lenyomja a bundáját, és megfosztja a saját, természetes szigetelőrétegétől.

Mit jelent nekik a takaró, és milyeneket használjunk?

Egy paci számára ezek a kiegészítők olyanok, mint nekünk egy őszi, vagy télikabát – a széldzsekink, vagy az esőkabátunk, így nagyjából ugyanolyan logika alapján kell kiválasztanunk az éppen megfelelőt.

Polár takaróval enyhe időben, a bemelegítés alatt biztosíthatunk számára kellemes hőmérsékletet. Arra is alkalmas lehet, hogy a munka utáni lemozgatás alatt megszárítsa a lovunk izzadt, nedves szőrét.

Az istállótakarók azok, amik szinte egész nap a lovon vannak. Minél hidegebb van odakint, annál vastagabb fajtát kell választani, hogy az állat egészséges maradjon, és komfortosan érezze magát. Ezt még egy úgynevezett alsótakaróval is ki lehet egészíteni, ha szükséges.

A kültéri takarók védenek az időjárási viszonyoktól: a széltől, az esőtől, a hótól, és a hidegtől. Ebből is lehet egészen vékony anyagút, vagy vastag, béleltet is választani, attól függően, hány fok van odakint.

Ha a lovak takarózása mellett döntünk, fel kell készülnünk arra, hogy nem lesz elég egyféle, de még típuson belül is rendelkeznünk kell váltással, ha esetleg egy elszakadna, vagy megsérülne. Ezen felül pedig ügyelni kell, hogy az állat ne fázzon a kiválasztott darabban, de túl se melegedjen miatta.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább kérjük ki szakértő tanácsát!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Dr. Nagy Anna

 

Rólam

Rólam

“Az Állatorvostudományi Egyetemen megszerzett tudásomat a maximális gondossággal ötvözöm, igyekszem mindent megtenni az állatok felépüléséért, akiknek sorsát kislánykorom óta a szívemen viselem.” tovább…

Kapcsolat

Kapcsolat

Szolgáltatások

Szolgáltatások

Kövess engem

Kövess engem

Online Marketing