Mennyire tűrik a lovak a hideget?

Ahogy lassan beköszönt a tél és a hideg idő, a lovak tartásával kapcsolatos kérdések is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Ilyen kérdés a lovak hidegtűrése is. Természetes, hogy minden gazdi a legjobbat akarja kedvenc négylábúinak, ehhez viszont érdemes tudni, milyen körülményeket szeretnek, és milyeneket kevésbé.

Fáznak a lovak télen?

Ezek az állatok szabad, független lények, alapvetően nem szorulnak rá az emberek segítségére – takarásra, fűtött istállóra. Egy megfelelően takarmányozott, erős lónak, akinek kellő területet biztosítunk a -15 fok sem árt.

Ezt több fizikai tulajdonságuknak is köszönhetik:

A szőrüknek

A hidegebb időkre a lovak sűrűbb bundával készülnek fel, aminek a szálai közt megreked a levegő, és melegen tartja az állatot. A „bunda” felső rétege vízlepergető, ami az esőtől és a hótól is védelmet nyújt. A túl gyakori kefélés ezt a réteget előbb-utóbb eltávolíthatja, amitől a szőrzet elveszti ezen funkcióját.

Érdekesség ebben a témában a Texas A&M University kutatása, amiben megállapították, hogy nem a hőmérsékleti változásoknak köszönhetően növesztenek télre dúsabb szőrzetet, hanem a napfényes órák számának csökkenését érzékelve.

A bőrüknek

Ez összefüggésben van az előző ponttal, ugyanis a lovak a bőrükben – pontosabban a szűrtüszőikben – lévő kis izmokat használva hideg időben felborzolják a szőrüket, a levegő pedig így egyfajta szigetelés alkothat a szálak közt.

A patájuknak és az emésztésüknek

A lovak speciális pataszerkezetüknek köszönhetően a talaj irányából nem hűlnek ki, az emésztési folyamataik (a hosszúrostok feldolgozása)  pedig hőt termelnek, amit a bőrük vezet el a test teljes felszínén. Télen több szénára van szükségük, mint meleg időben, de ha a megfelelő mennyiségű táplálék a rendelkezésükre áll, az hatalmas segítség a hideg elleni védelmükben – még inkább, ha arra gondolunk, hogy a szőrzetük állapotát is befolyásolja. 

A lovak téli tartásának tehát a legfontosabb része a szükséges mennyiségű és minőségű élelem biztosítása a nap 24 órájában. A szokásos takarmány mellé ilyenkor az sem árt, ha valamilyen lédús zöldséget, vagy gyümölcsöt adunk az állatnak: tököt, sárgarépát, vagy esetleg almát.

A zord időjárás ellen biztosítsunk egy fedett, védett helyet, ha pedig nyírni akarjuk a ló szőrzetét, megfelelő pokrócról is gondoskodnunk kell. Nem szabad elfelejteni, hogy ideális téli tartás mellett sok betegségtől is megóvhatjuk patás társunkat!

A cikkhez segítséget nyújtottak a következő oldalak:

http://lovam.hu/lovas-magazin/loapolas-es-egeszseg/a-lovak-teleltetese

http://www.lovasok.hu/lotartas/a-lovak-hoszabalyozasa-az-ev-hideg-idoszakaban/

https://animalscience.tamu.edu/wp-content/uploads/sites/14/2015/02/horse_bits_sept_oct_10.pdf

Dr. Nagy Anna

Rólam

Rólam

“Az Állatorvostudományi Egyetemen megszerzett tudásomat a maximális gondossággal ötvözöm, igyekszem mindent megtenni az állatok felépüléséért, akiknek sorsát kislánykorom óta a szívemen viselem.” tovább…

Kapcsolat

Kapcsolat

Szolgáltatások

Szolgáltatások

Kövess engem

Kövess engem

Online Marketing